Zwanger op reis
Reizen tijdens de zwangerschap brengt risico’s met zich mee, vooral tijdens de eerste drie maanden. Veel ziekten kunnen ernstigere gevolgen hebben als men zwanger is. Gebieden waar (multiresistente) malaria of gele koorts voorkomt, kun je beter niet bezoeken als je zwanger bent. Ook reizen naar een afgelegen gebied of een gebied met een slechte gezondheidszorg is niet verstandig. De mogelijkheden om medische verzorging te krijgen als je ziek wordt, of als er iets misgaat, zijn dan te beperkt. Vliegen is veilig, maar luchtvaartmaatschappijen nemen passagiers die 36 weken of langer zwanger zijn, niet meer mee. Bij een meerlingzwangerschap ligt deze grens bij 32 weken. Het is medisch niet verantwoord om te vliegen na de 37ste week van de zwangerschap tot en met de eerste week na de bevalling. 

Zwangerschap en malaria
Malaria kan tijdens de zwangerschap ernstiger verlopen, en verhoogt de kans op een miskraam. Sommige anti-malariapillen mogen niet op ieder moment tijdens de zwangerschap genomen worden. Muggenwerende middelen met DEET (30%) moeten met mate gebruikt worden. 
Ben je zwanger of heb je een zwangerschapswens, en wil je toch naar een malariagebied afreizen? Dan raden wij je aan om dit, voordat je je reis boekt, te bespreken met de deskundige reizigersadviseur. 

Zwangerschap en vaccinaties
Niet van alle vaccinaties staat vast dat zij ongevaarlijk zijn voor moeder en kind. Laat je daarom uitgebreid door de reizigersadviseur informeren en adviseren voordat je op reis gaat. Het is belangrijk in geval van zwangerschap goed om te overwegen of je een reis naar de (sub)tropen wel moet maken.