Dengue 

De mug die dengue kan overbrengen is actief gedurende de dag (vooral rond de schemering). Je dient je dus de hele dag te beschermen.

 

Verschijnselen van dengue

Gemiddeld 2 tot 7 dagen na een steek van een besmette mug kan er een ziektebeeld ontstaan met koorts en spier- en gewrichtspijn. In de volgende dagen kun je huiduitslag krijgen. Misselijkheid, buikklachten en diarree kunnen ook ontstaan. Dengue geneest meestal spontaan binnen anderhalf tot twee weken. Wel kan je nog enige tijd last houden van vermoeidheid.

 

Een van de verschijnselen van dengue kan zijn dat de bloedstolling tijdelijk vermindert. Dit kan leiden tot een verhoogde bloedingsneiging (blauwe plekken, bloedneus). In verband daarmee geven wij twee adviezen:

  • Gebruik geen aspirine of andere preparaten als Brufen of Naproxen tegen de koorts of spierpijn. Paracetamol kan wel veilig worden gebruikt.
  • Neem bij verdachte verschijnselen contact op met een arts.

Hoe kan je dengue voorkomen?

  • Dengue wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgebracht door muggen. Tegen dengue bestaat geen vaccin en geen middel dat met preventief kan slikken zoals bij malaria. De enige manier om dengue te voorkomen is door muggensteken te vermijden: Draag lange mouwen en broekspijpen, sokken en dichte schoenen.
  • Smeer onbedekte huid in met muggenmelk (DEET). Houd er rekening mee dat op een eiland of verafgelegen gebied muggen werende middelen niet altijd beschikbaar zijn. Neem dus een voldoende voorraad mee op vakantie.
  • Indien zonnebrandcrème en muggenmelk tegelijkertijd worden gebuikt, smeer je dan eerst in met zonnebrandcrème, laat dit even intrekken en breng vervolgens de muggenmelk aan.
  • Gebruik op de hotelkamer de airconditioner.